8 טיפים
למזגן בריא

חם לכם? בדקו האם אתם משתמשים נכון במזגן כדי להפיק ממנו את היעילות המקסימלית. איך עושים את זה?
הנה כל הטיפים

השמש קופחת? דאגו להצללת החלון

אם יש בבית חלונות שבשעות מסוימות השמש מכה עליהם, חשוב מאוד לדעת שבשעות אלו השפעת המיזוג פוחתת ב-50%. ברגע שקרני השמש חודרות פנימה הן מחממות את החדר בצורה משמעותית. לכן, אם יש חלונות גדולים הפונים לכיוון השמש, בייחוד בשעות אחר-הצהריים החמות, חשוב להקפיד שיהיה וילון או תריס שניתן יהיה לסגור. אפשרות נוספת היא להתקין חלונות אנטי-סאן שימנעו את חדירת קרני השמש.

חלון פתוח או סגור?

אם יש חלון הממוקם ממש על-יד המזגן, זה לא יהיה חכם לפתוח אותו בזמן שהמזגן מקרר את החדר. בייחוד בשעות החמות של היום, בחודש אוגוסט, חלון פתוח יגרום לעומס על המזגן. כמובן, שאם אין פתח אחר, חשוב להקפיד על מעט אוורור בחדר, אבל יש להקפיד על פתח ממש קטן. אם המזגן ממוקם בסלון, כמובן שאין טעם לפתוח את אחד החלונות הגדולים, אלא חלון צדדי ומרוחק יותר מהמזגן, כדי לדאוג לתחלופת אוויר.

האם יש לכם מכשירי חשמל מחממים בחדר?

במידת האפשר, כדאי להימנע מלהפעיל בשעות החמות מכשירים מחממים. קומקום הפולט אדים בתוך חלל החדר, טוסטר, מדפסת לייזר מחלקתית בעבודה ומכונת כביסה. אם יש לכם חלל קטן, בבית או במשרד, ואתם רוצים לקרר אותו, היו ערים להימצאות המכשירים החשמליים בחדר. כדאי להפעיל אותם בשעות שבהן עומס החום אינו כבד. ובמידת הצורך, להעביר אותו לחדר בו אתם לא שוהים מרבית שעות היום".

מהי הטמפרטורה המומלצת?

על פי המלצת חברת החשמל, הטמפרטורה היא 25 מעלות, שהיא הכי חסכונית מבחינת תצרוכת החשמל. הבעיה היא שלא רק הטמפרטורה היא הגורם היחיד שצריך לקחת בחשבון. בימים שבהם אחוזי הלחות גבוהים במיוחד (80-60% לחות), נכון להוריד את המזגן ל-24 ואף ל-23 מעלות בשעות החמות. אחרת, המזגן לא יצליח לנדף את הלחות הכבדה בחלל החדר. אמנם המזגן יתאמץ מעט יותר ותצרוכת החשמל תעלה, אבל בימים קשים וחמים במיוחד זה הפתרון.

האם להפעיל את המזגן רצוף או להפסיק?

למזגן יש פעולת השהייה אוטומטית. ברגע שהטמפרטורה בחדר מגיעה לטמפרטורה אליו מכוון המזגן הוא מבצע השהייה. יחד עם זאת, בימים חמים כדאי להפסיק לעיתים את המזגן ל-5 דקות עד רבע שעה, לפתוח את החלונות ולאוורר את החדר. אמנם המזגן בנוי לעבוד שעות ארוכות רצוף, אבל יש הרבה אנשים שאוויר דחוס לאורך זמן משפיע עליהם לרעה, ואם יוצאים מהחדר ממילא להפסקה, כדאי לכבות את המזגן ולאפשר כניסת אוויר צח.

טיפת ייבוש – האם יש צורך?

כיום במזגנים החדשים, האלקטרוניקה היא כזאת שברגע שמכבים את המזגן הוא ממשיך לעבוד ובמשך 10-7 דקות הוא דואג לייבוש של הסוללה, כדי שלא ייווצר עובש.
במזגנים ישנים יותר, ישנה פונקציה של 'טיפה' בשלט, שאם מפעילים אותה למשך כמה דקות היא מבצעת את תהליך הייבוש הזה. צריך רק לשים לב שבמזגנים ישנים יכול להיות שהפונקציה הזו כבר לא עובדת כמו שצריך".

הצטברות לחות ורטיבות במזגן גורמת לעיתים להופעת עובש, הפצת ריח רע עם הפעלת המזגן וירידה משמעותית בתפוקה. ניתן לנסות לטפל בבעיה כזו לבד בעזרת ניקוי עם מטלית, תרסיסים שנמכרים בחנויות 'עשה זאת בעצמך' אך פעמים רבות זה לא עוזר ויש צורך להיעזר בטכנאי.

פילטרים סתומים מפחיתים את תפוקת המזגן בצורה משמעותית

באמצעות פעולה שאורכת מספר דקות, ניתן לשפר משמעותית את תפוקת המזגן ולגרום לו לקרר בצורה הרבה יותר יעילה. ברגע שהפילטרים סתומים יניקת האוויר של המזגן לא טובה מספיק, וזה מוריד את תפוקת המזגן בכ-30%. אנשים פעמים רבות מתלוננים שחם להם ושהמזגן לא מקרר ומזמינים טכנאי, כשבעצם כל מה שצריך לעשות הוא לנקות את הפילטרים של המזגן.                                                                איך עושים את זה? בגלל שכיסוי הפלסטיק במרבית המזגנים הביתיים עדין ושביר, צריך לפתוח בזהירות את מכסה המזגן, לשלוף את הפילטרים ולשטוף אותם היטב תחת מים זורמים. רק לאחר ייבוש מוחלט שלהם יש למקם אותם חזרה במקומם. פעולה זו יש לבצע אחת לחודש בערך, בהתאם כמובן למיקום המזגן ולהיקף השימוש בו.

עדיין לא עברתם לתאורת לדים?

ברגע שהתאורה מחממת את החדר, היא בהחלט מעלה את הטמפרטורה וגורמת למזגן לעבוד קשה יותר. היום כבר ידוע שאין טעם להאיר את הבית בתאורת הלוגן, זוהי תאורה יקרה מאוד ולא חסכונית בחשמל. בנוסף היא הנורה הכי מחממת שיש. גם נורות הליבון מחממות ואינן חסכוניות. היום הנטייה היא להאיר את הבית באמצעות גופי תאורה הממוקמים במיקומים שונים בחדר, ומפעילים אותם רק במידת הצורך. המעבר היום הוא לנורות לדים, שהן הרבה יותר חסכוניות ולא מחממות.

הכתבה באדיבות ynet

Shopping Cart